A kulcsszó: újratervezés!

2020. november 10.
„Újratervezés”, a COVID-19 járvány hatása a munkaerőpiac helyzetére és a foglalkoztatásra” volt a vezértémája „A foglalkoztatási-gazdasági együttműködések és szolgáltatások fejlesztése Fejér megyében” című projekt keddi online műhelykonferenciájának a Megyeháza Címertermében. A járványhelyzetben a konzorciumi partnerek kiemelten fontosnak tartják a széles körű tájékoztatást a megyei foglalkoztatást érintő aktuális kérdésekről és a paktum projekt eredményeinek alakulásáról.

A projekt megvalósítása alatt immár az ötödik alkalommal szervezett kedden műhelykonferenciát a Fejér Megyei Önkormányzat konzorciumi partnereivel - a Fejér Megyei Kormányhivatallal és az Echo Innovációs Műhellyel „A foglalkoztatási-gazdasági együttműködések és szolgáltatások fejlesztése Fejér megyében” című TOP projekt keretében. A nagyszabású, mintegy 1,33 milliárd forintos, Fejér megye egészére kiterjedő képzést és foglalkoztatást elősegítő sokrétű munkaerő-piaci programot 2016-2020. között 863 fő programba történő bevonásával valósítják meg.

A partnerek fontosnak tartják, hogy a megye foglalkoztatási helyzete szempontjából meghatározó intézmények, szervezetek, települési önkormányzatok, foglalkoztatók, LEADER Helyi Akciócsoportok stb. átfogó képet kapjanak a megyei foglalkoztatás jelenlegi helyzetéről és a megyei Paktum projekt eredményeiről. A járványhelyzet alakította a mai konferencia vezértémáját, melyet „Újratervezés”, a COVID-19 járvány hatása a munkaerőpiac helyzetére és a foglalkoztatásra” címmel hívtak össze szűk körben a Megyeháza Címertermében.

A konferenciát a konzorciumi partnerek képviseletében Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg és Dr. Petrin László, Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a jelenlévőket és az online tér résztvevőit.

Az alelnök miután köszöntőjében bemutatta a megyei foglalkoztatási paktum projekt részleteit kiemelte, hogy a Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Fórum 2020. decemberi ülésén tervezi a Fejér Megyei Foglalkoztatási Stratégiájának felülvizsgálatát, melyhez a konferencia előadásai is hozzájárulhatnak, és új szempontokat adhatnak.

Dr. Petrin László köszöntőjében elmondta: „A 2016 őszén induló operatív program nemcsak egy egyszerű foglalkoztatatás fejlesztési program, hanem ennél sokkal több. Nemcsak összegszerűségében, terjedelmében, hanem struktúrájában is minden korábbit meghaladta tartalmát illetően. Nemcsak foglalkoztatás fejlesztés, hanem gazdasági együttműködés és szolgáltatás fejlesztés is. Nemcsak helyi és területi szinten valósul meg, hanem járási és városi szinten működtetett paktumokat érintően. Ez a program most már a vége felé tart, de sajnos a járványhelyzet megakasztotta. Ehhez az új helyzethez alkalmazkodnia kellett a munkaerő-piaci szereplőknek helyi és kormányzati szinten egyaránt, és ehhez kellett alakítaniuk a magatartásukat és a fejlesztési elképzeléseiket. Nagyon fontos, hogy ez idő alatt a kormány gazdasági akcióterve keretében két fontos programot indított el, melyek augusztus 31-én zárultak. Az egyik a csökkentett munkaidő támogatása, a másik a kutatás-fejlesztésben résztvevő foglalkoztatottak száma volt. Ez már azt a kompenzációt és újratervezést célozta meg, amelyre a váratlan járványhelyzet kényszerített bennünket. A mai konferenciának is az újratervezés a célja, amelyhez mai konferencia szakértőinek előadásai is hozzásegítenek bennünket.” – hangsúlyozta a főigazgató.

A COVID-19 gazdasági hatásairól Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem Fejlesztő Szociológia Kutatótanszék tanszékvezetője tartott előadást. Az új koronavírus fertőzésről (COVID-19) Ruff Tamás, a Magyar Városkutató Intézet kutatási igazgatója számolt be egy székesfehérvári lakossági kutatás eredményei alapján.

 

Szöveg: www.fejer.hu

Vissza a hírekhez