Hagyomány, érték, minőség – átadták a „Fejér Termék 2021” elismeréseket

2021. szeptember 13.
Nádasdladányban, a Megyenapon adták át a „Fejér Termék 2021” elismeréseket. Fejér megye önkormányzata a hagyomány-érték-minőség jegyében hirdette meg a pályázatot, melynek idei díjazottja a Magyaralmási Agrár Zrt. és Gelencsér Julianna népi iparművész. Fejér megye honlapján hamarosan elérhető lesz a 2022-re vonatkozó kiírás is, melyre ez év december 31-ig várják majd a pályázatokat.

2011-ben indította el a Fejér Megyei Önkormányzat a Fejér Termék Programot, melynek célja a helyi, minőségi termékek piacra jutása, a kis- és középvállalkozások és a helyi termelők támogatása és egy olyan kereslet-kínálat elősegítése, amely a megyében megvalósítható a három alapelv – a hagyomány, érték, minőség - alapján.



Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Dr. Molnár Krisztián szemlélik a Megyekorzó standjainak portékáit.



Az önkormányzat a „Fejér Termék” Elismerés 2021. elnyerésére két kategóriában hirdetett pályázatot: feldolgozott élelmiszer termék és kézműves ipari termék. A pályázatokat júniusban bírálta el a Fejér Termék Bizottság, az elismeréseket pedig a Nádasdy-kastélyban pénteken megtartott Megyenapon adták át.

A pályázaton kézműves ipari termék kategóriában, kukoricacsuhéból készült népművészeti alkotásaival, használati tárgyaival „Fejér Termék 2021” elismerésben részesült a Tácon élő és alkotó Gelencsér Julianna.

Gelencsér Julianna termékeit a paraszti háztartásban is használt csuhéból állítja elő, hagyományos módon, megtartva a korábbi kézi megmunkálást. A termékek elkészítése jelentős szakértelmet és művészi kreativitást igényel, azokat aprólékos munkával, magas minőségben és tartóssággal készíti el. 2002 óta tagja a Fehérvári Kézműves Egyesületnek. 2013-ban, majd 2017-ben betlehemei jászol pályázatra beküldött munkáját kiállították a vatikáni jászol kiállításon, Rómában. 2014-ben elnyerte a Népi iparművész címet. 2015-ben részt vett az EXPO 2015 világkiállítás magyar pavilonjában, Milánóban.


A pályázaton feldolgozott élelmiszer termék kategóriában a Pater sajtcsalád termékeivel „Fejér Termék 2021” elismerésben részesült a Magyaralmási Agrár Zrt.

A Magyaralmási Agrár Zrt. fő tevékenysége a növénytermesztés és az állattenyésztés. A megtermelt napi 4000 liter tej értéknövelő feldolgozására tejfeldolgozót létesítettek Magyaralmáson. A tejfeldolgozóban készített valamennyi termék - köztük a Pater sajtcsalád is - teljes egészében saját, új fejlesztés, saját receptúra és saját egyedi gyártási eljárás szerint készül. A Pater sajtcsalád sajtjainak elkészítéséhez csak a saját, Magyaralmás határában megtermelt takarmányon tartott, saját tehenekből nyert extra minőségű, helyben megtermelt, 12 órán belül feldolgozott tejet használnak fel.

Fejér megye honlapján hamarosan elérhető lesz a 2022-re vonatkozó kiírás is, melyre ez év december 31-ig várják majd a pályázatokat.

A Megyenap Megyekorzóján megválasztották a „Megyekorzó legszebb standját” is – az elismerést ezúttal Fehér Csaba ötvös standja kapta meg, míg a közönségszavazatok alapján a Nagylóki Szociális Szövetkezet standja lett a „Megyekorzó kedvence”.

 

szöveg: www.fejer.hu

Vissza a hírekhez